Как да избягаме от жегата – „Пирамида“

Днес ще си приготвим един лесен, вкусен и разхлаждащ десерт, който ще ни освежи и ще внесе прохлада в горещите летни дни и изключителна наслада за сетивата ни! Неговата основна съставка е едно от най-любимите лакомства на малки и големи по цял свят!  Ако още не сте се досетили, ще ви подскажа! СЛАДОЛЕД! Освен, че е много вкусен, той има и много интересна история,  започваща от преди хиляди години в Древен Китай! Китайските императори  най-вероятно са първите хора, които са опитвали това изкушение. Десертът  се е приготвял от сняг и лед,  доставяни от планините, добавяли са плодове и така са поставили неговото начало.  Благодарение на италианския пътешественик Марко Поло, сладоледът  достига до Европа. Постепенно леденото изкушение завладява света, като преминава през Италия, Франция, Англия, Америка, Германия  и всяка една от тези страни дава своя принос  за неговото доусъвършенстване, за да достигне до нас във вида и вкуса , който  познаваме и толкова много обичаме. Рецептата за сладоледа е била една от най-строго пазените в тайна рецепти, през вековете! Придворните готвачи са давали обет за мълчание, относно начина му на приготвяне.

Е, явно все някой е нарушавал този обет и благодарение на приказливите готвачи, които не са можели да пазят тайни, днес сладоледът е разпространен в цял свят и аз имам чудесната възможност да споделя с вас един вкусен десерт приготвен с него! 

Ето и рецептата!

Необходими продукти:

  1. На първо място разбира се сладолед и то от най-любимия ви! В къщи на почит е шоколадовия, така че аз ще използвам шоколадов сладолед.
  2. Правоъгълен  блат за торта
  3. Два белтъка
  4. Пудра захар-три супени лъжици
  5. Пресни плодове или сладко, каквото ви се намира в къщи, а може и от двете.
  6. Кристална захар за карамелизиране20813924_778039658987413_224266930_n.jpg

Приготвяне:

Първо включваме фурната да загрее на максимална температура. Разрязваме  блата  на четири триъгълника.  Единият ползваме за основа и върху него слагаме три топки сладолед.  Понеже в къщи имам и пресни праскови, и сладко от праскови, ще използвам и двете. Сипваме по една лъжица от сладкото върху всяка топка сладолед  и подреждаме от нарязания плод около тях.  Затваряме с другите три триъгълника,  като пирамида. Разбиваме белтъците с пудрата  захар на твърда пяна и първо намазваме ръбовете на така получената пирамида, а след това и цялата пирамида. Запичаме в силно загрятата фурна за около 3-4 минути, колкото да стегнат белтъците и да добият златист цвят.  Най-добрият  вариант  е ако разполагате с кухненска горелка. С нея  глазурата ще стане перфектна, но при липса на такава и фурната ще ни свърши чудесна работа, ако спазите най-важното условие,  да е много гореща.  Накрая украсяваме с карамелизирана захар. Препоръчаните продукти са за шест чудесни порции!20815032_778039648987414_2065460973_n.jpg

Какъв по-добър десерт за горещите летни дни! Ефектен, лек и приятно топящ се в устата!

Насладете се на всяка една хапка от тази вкусна сладоледена пирамида!

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s