Мамините мекички

Ако си спомняте, наскоро си направихме домашно сладко от праскови и ви обещах да споделя с вас рецептата на мама за вкусни, пухкави мекички, които страхотно се комбинират със сладкото!  Ето я и нея!

Продукти:

1.Брашно-1кг.

2.Кисело мляко-1 кофичка

3.Сода бикарбонат-1ч.л.

4.Захар-1ч.л.

5.Сол-1ч.л.

6.Яйце-1бр.

  1. Тайната съставка за много пухкави мекици-1с.л.ракия

Приготвяне:

Замесваме тестото от вечерта по следния начин:  пресяваме брашното в дълбока тава, правим кладенче и сипваме в средата млякото с угасената  в него сода бикарбонат, прибавяме и останалите продукти. Започваме да загребваме по малко от брашното и месим докато получим меко тесто. Намазваме дълбок съд с олио, поставяме в него тестото, овалваме го в мазнината, покриваме плътно с найлон /аз използвам фолио за свежо съхранение/ и прибираме в хладилника. На сутринта тестото е удвоило обема си. Изваждаме го от хладилника поне половин час преди да започнем да пържим. Наливаме олио в по-дълбок съд за пържене, като мазнината трябва да достига до половината на съда и загряваме. За да не ни лепне тестото по ръцете намазваме и тях и започваме да режем  с остър нож по малко от тестото и да оформяме с пръсти мекиците. Пържим от двете страни.  Ако сме се справили добре, мекичките се издуват при първоначалния допир с горещото олио.

Закуската вече е готова и сега остава само да се насладим на топлите, пухкави и много  вкусни мекици! Освен със сладко можете да си ги похапнете със сирене, течен шоколад или просто да ги поръсите с пудра захар, а защо не и да комбинираме!

След такава чудесна закуска, вярвам, че и денят ви ще е прекрасен! Пожелавам ви го!

Силвия Желязкова

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s