За Едно По – Сладко Лято: Сладко от Праскови

Ако ви се наложи да пътувате извън града и пътят ви минава покрай прасковени градини, непременно се отбийте и си купете от импровизираните магазинчета пред градините от тези прекрасни, сочни и тооолкова ароматни плодове, които радват всяка пролет сетивата ни с нежните си розови цветчета. А когато се приберете в къщи отделете си  един килограм и половина  от най-узрелите и най-сочните от тях, за да си направим какво? Сладко от праскови! Има ли нещо по-вкусно от домашно приготвено сладко, направено  от плодове галени от нежната ласка на слънцето и  набрани директно от градината?

Измийте си една праскова, изяжте я и да започваме!

Прасковите, които ще използваме за сладко не трябва да са прекалено меки или потъмнели. Измиваме ги, почистваме ги от костилките и  ги обелваме. След това ги нарязваме на кубчета и ги посипваме с 800гр. кристална захар. Оставяме ги така да престоят една нощ, за да се разтопи изцяло захарта. На сутринта слагаме тавичката с нарязаните праскови и разтопената захар във фурната да се пекат на 180 градуса за един час, като бъркаме от време на време с дървена лъжица. След това изключваме и оставяме сладкото в горещата фурна.  Вечерта  включваме отново да се пече на умерена фурна до готовност, като отново бъркаме от време на време. Как да разберем кога е готово нашето сладко? Когато сиропът се посгъсти , гребнете с лъжичка от него и капнете върху порцеланова чинийка /мама прави това върху нокътя  на палеца си, но не ви съветвам/. Ако капката остане цяла и не потече, това означава, че сладкото е готово. Моето сладко се опече за около час и половина, като го разбърквах на петнадесет минути. Ако имате саксия с индрише сложете две -три листенца и печете още пет минути.  Докато е още горещо сипете го в бурканчета, затворете го плътно с капачки и е готово. Преди да го затворите не забравяйте да си намажете една филийка мек бял хляб с прясно изпеченото сладко! Божествено!

Е, аз не го затварям! Като изстине го прибирам в хладилника. Съвсем скоро ще си изпържим  вкусни мекички по рецепта на мама и сладичкото ще свърши неусетно.20668678_772264982898214_2121429095_n.jpg

Очаквайте рецептата за мекиците и да ви е сладко!

Силвия Желязкова

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s