Винен туризъм – Част 3

Навлизаме в последния етап на нашето пътуване в света на виното.

Опиянени ли сте вече от вкуса и аромата на хубавите вина, които опитахме? Не? Искате още? Обогатихте ли се от историческите места и забележителности, които посетихме? Не? Жадни сте за още познания? Наситихте ли се на красотата на природата? Неее! На това човек никога не може да се насити! Затова нека продължим нашия винен маршрут!

Виненият туризъм не е просто обикаляне на изби и пиене на вино, както някои може би го разбират. Виненият туризъм е ценно време, което прекарваме с приятели,  дава ни възможност да видим и опознаем много нови, непознати и интересни места! Ние обиколихме една малка част от тези места, които се надявам, че ви допаднаха и запалиха във вас искрицата за едно по- различно приключение!

Нека да завършим подобаващо нашето пътешествие! Не сте забравили, че вече сме в Дунавската равнина, чиито лозя и винарски изби ни приканват да се отбием от пътя си, за да ги посетим, да се разходим из тях и да вкусим от винения еликсир, който техните майстори-винари са сътворили!

Местата, които ще посетим в последния си винен тур са толкова специални, впечатляващи и невероятни, че не могат да се опишат! Те трябва да се видят задължително! Вината, които ще дегустираме  там, се съхраняват в естествени природни образувания. Предстои ни  да се потопим в тайнствения свят на пещерите!

Виненият рай, на който ще се насладим първо,  се намира в защитената местност,  Природен парк „Кайлъка“ край Плевен. Това не е винарска изба. Това е най-големия музей на виното в България,  с най-богатата колекция от различни видове вина, произвеждани по тези земи! В пещерата-музей има обособени пет зали. Първата е преддверието на пещерата, където е разположен винения  магазин. Втората  е Малката дегустационна зала, а третата е Историческата.  Именно в тази зала по-любознателните от вас могат да научат нови факти за развитието на лозарството и винарството от дълбока древност до наши дни,  както и да видят интересни експонати и снимки разказващи за историята и процеса на гроздобера и винопроизводството! Следващата галерия може би ще представлява  най-голям интерес  за винените маниаци! Експозицията, която се съхранява  тук, се състои от хиляди  бутилки вина от всички региони в страната, някои от които са над 100 годишни! За истинските ценители и колекционери,  музеят е наистина истински рай! Предлагат се вина от началото на миналия век, от почти всички реколти с малки изключения! Поради отличните естествени условия на съхранение, подходяща температура и влажност и липсата на пряка слънчева светлина, виното тук запазва своите качества и дори ги обогатява! В средата на пещерата е Голямата дегустационна зала. Естествено, че обиколката на Музея на виното ще завършим с приятна дегустация, а ако желаете можете да си закупите бутилка вино от многобройните съхранявани тук бутилки,  някои от които имат ценна колекционерска стойност!

015277825-big.jpg

След прохладата на пещерата, интересните беседи и хубавото вино, можете да се разходите из парк „Кайлъка“, да се повозите с лодка по езерото, да разгледате старинните останките на крепостта „Строгозия“, както и да си отдъхнете сред пищна растителност, извисяващи се високи отвесни скали и да се насладите на песента на редки, защитени видове птици. Това е любимото  място за отдих на плевенчани! Вярвам, че ще допадне и на вас!vinen3.jpg

Не пропускайте да разгледате и Плевен! Препоръчвам ви да посетите Панорамата „Плевенска епопея“, Мавзолея- костница на загиналите воини при битката за Плевен-1877г., Скобелевия парк или просто да се насладите на водната каскада от водопади в центъра на града.

И понеже ни чака дълъг път към последната ни винена дестинация, предлагам ви да си починете преди да поемем към следващия ни преход! В града има отлични хотели, в които можете да отседнете,  а ако искате да съчетаете спокойствие, релакс и природа, в Парк-Хотел „Кайлъка“ ще намерите от всичко това в изобилие!

Хотели в Плевен 

Нашето приключение е към своя край! Вече сме на път към едно от най-загадъчните и прелестни кътчета на България! Уникално място, уникална обстановка, всичко там е уникално и няма как да не е, щом говорим за Винарска изба „Магура“! Уникалността се дължи на факта, че избата е разположена в една от най-красивите пещери в България и естествено носи нейното име! Пещера Магурата  се намира в село Рабиша, на по-малко от 20км. от град Белоградчик. Страхотно място не само за любителите на хубавото вино, но и за почитателите на пещерите и природата! Тя е известна с откритите пещерни рисунки, датиращи от древни времена, впечатляващи пещерни образувания, както и с лечебното действие, което притежава! Галерия „Прилепите“, която е част от пещерата, от десетилетия е превърната в място за отлежаване на отбрани вина. Постоянната температура, влажността на въздуха и липсата на слънчева светлина  създават нужните условия за естествено шампанизиране, като  по този начин гроздовия сок се превръща, като с вълшебна пръчица в изтънчено пенливо вино с неповторим вкус! Освен него, избата се слави и със своите висококачествени бели и червени вина! Да дегустираме хубаво вино на такова магнетично място, изпълнено с митове и легенди, където витае духът на отдавна отминали епохи  е наистина неповторимо и незабравимо изживяване!

Продукти.jpg

В този край на България има толкова много забележителности, че ще са ви необходими поне два дни, за да видите част от тях! Затова не бързайте да си тръгвате! В Белоградчик и района около него можете да откриете чудесни места, където да отседнете!

Оферти за хотели и къщи за гости в Белоградчик

След като сте стигнали до тези прекрасни кътчета, ще бъде непростим пропуск, ако не зърнете едни от най-уникалните природни феномени не само в България, но и в световен мащаб! Това са красивите Белоградчишки скали , както и крепостта „Калето“! Старинни манастири, музеи , астрономическа лаборатория, пещери, еко пътеки, това са малка част от местата, които можете да посетите!

Тук вече слагаме край на нашето чудесно пътешествие!

Остана ни един лозаро -винарски регион, който не посетихме,Черноморския!  Това обаче е много специална тема, на която някой ден ще отделим много специално внимание, защото става въпрос за моята най-голяма страст, МОРЕТО!

А сега отново за виното!

Всяка една глътка от този прекрасен еликсир, който отпихме, съчетава в себе си красотата на природата, планините, реките, хълмовете,  сред които се намират лозята, от чието гроздето е направен! Плодородната почва и климатът обуславят неговия неповторим вкус! Не на последно място са любовта и майсторлъка, с които се прави виното! Удоволствието да отпиеш истинско, качествено вино в автентична винарска изба, произведено по древна рецепта датираща още от времето на траките, да се разходиш сред лозята, да усетиш уханието на земята и природата, това е уникално и неповторимо! Тръгваме си с малко тъга и надеждата, че един ден ще се върнем по тези прекрасни места!

А за спомен всеки един от нас е запазил  бутилка вино, в която са запечатани невероятните ни емоции от това великолепно изживяване!

Силвия Желязкова

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s