Винен туризъм – Част 2

         Нашето приключение по пътя на виното продължава, за да се потопим в очарованието и красотата на Тракийската низина! В този винарски район има толкова много винарски изби, че е невъзможно да ги обиколим всичките, както не успяхме да сторим това и по Долината на Струма! Целта ми обаче не е просто да ви изреждам имена и места, а да ви запаля за нещо ново и различно, вълнуващо и приключенско,  а тези от вас, които вече са се докоснали до романтиката и невероятните изживявания на този вид туризъм,  да ви подтикна да тръгнете отново по нови, непознати, диви и много красиви места!

В Тракийската низина се отглеждат повече от червените сортове грозде,  включително един уникален местен вид- Мавруд! Ето защо районът е рай за любителите на плътните  на вкус червени вина!

Кои винарски изби да изберем и кои да пропуснем? Труден избор!  Днес ще посетим някои от тях, ще гостуваме на любезните им стопани, ще се любуваме на главозамайващи пейзажи и все пак да не забравяме целта на нашето пътешествие, ще дегустираме вина с превъзходни качества, вкус и аромат!

 Избата , с която ще започнем е „Катаржина  Естейт“!

Тя се намира в най-южната част на България, в подножието на Източните Родопи, в непосредствена близост до гръцката и турската граници. Това е един от най-благоприятните райони за отглеждане на лозови масиви в цяла Европа! Избата предлага изискани вина и уютна обстановка в Имението, което е предпоставка за страхотно изживяване!

page_image_1.jpg

Катаржина се намира само на 7 км. от Свиленград, където можете да  откриете отлични места за настаняване и почивка.

Хотели в Свиленград

На път за там обаче,  непременно се отбийте във  винарна „Мезек“, намираща се в едноименното  село, където ще опитате екологично чисто вино, създадено по стара технология. Всички процеси по производството на вълшебния еликсир се извършват ръчно.

Вината се дегустират сред приятна битова обстановка, която ще ви пренесе назад във времето.

IMG_8179-2037525891.jpg

В този край на България има много старинни забележителности, като  в непосредствена близост има крепост, тракийска гробница, скална църква, а ако имате време  и желание може да посетите и по-отдалечените, като  археологическия комплекс Перперикон и светилището на Орфей при  село Татул. Всичко изброено до тук, в комбинация с все още девствената природа  и живописните гледки е едно  страхотно  начало на нашата обиколка из тези  места.

Крайната цел на  нашия винен тур  в този район е едно култово и забележително място, но преди да стигнем до него, нека се отбием  и в други хубави, български,  винарски изби, които достойно защитават отличната репутация на този винарски район!

Първата от тях е бутикова изба „Вила Юстина“, намираща се в покрайнините на Родопската яка в село Устина. Това е малка винарска къща, чиято цел е да привлича туристи и любители на виното , като произвежда бутикови вина от собствени лозови масиви. Както казват домакините ни тук: „Ако ни посетите, ще останете впечатлени от видяното,  смаяни от чутото и обсебени от дегустираното!“

IMG_1829.jpg

Разбира се  и по тези места има много исторически забележителностти, които можете да разгледате. Разходете се по стария римски път, чиито останки все още са запазени, посетете крепостта „Хисарлъка“, византийската крепост „Юстина“, Червената църква и Параклиса „Свети Георги“! А, ако  решите да поостанете, в селото има уютна къща за гости.

Ако  сте готови, продължаваме към следващото предизвикателство Винарска изба „Todoroff”, намираща се в село Брестовица на около 15 километра от  Пловдив. Избата води началото си от 1945г., като днес е напълно обновена, реконструирана и превърната в модерен комплекс. Тук ще имате възможността да опитате бутикови, висококачествени червени вина. Комплексът разполага  и с хотелска част.

Ако съчетаете дегустацията на хубави вина с приятните  и релаксиращи процедури, които предлагат  тук с натурални винени продукти, почивката ви ще бъде пълноценна!

970d4f91d80e2ee89cedde720c7eac3e.jpg

И ето, че отново сме на път,  съзерцавайки пленителни гледки, преминавайки през красиви изби, шата, имения, за да достигнем до крайната цел на нашето приключение  в Тракийската низина. Представям  ви Винарска изба „Старосел“!  Тя  е част от едноименния комплекс за винен и спа туризъм! Комплексът  е разположен под южните склонове на Същинска Средна гора.  Архитектурата му, както и вътрешният интериор на хотелската част, ще ви създадат усещане за топлината и уюта на старите български къщи. Всичко е от естествени материали и ръчна изработка.  Буквално ще се потопите в магията на българския фолклор!

71177_37357_3456.jpg

А сега бързам да ви поведа към нашата  основна цел,  а именно дегустация на вина, но не къде да е,  а в уникалния  „Храм на виното“! Мистична, вълшебна  обстановка, в която ще имате шанса да пиете вино, така както са го пили  нашите предци, да се докоснете до битието на траките и да се потопите изцяло в атмосферата на една отдавна отминала епоха!

3a_sjye9q

Във Винарска изба „Старосел“ ще ви разкажат за историята, както и за  майсторлъка на правене на вино.  На тези от вас, които желаят да се пробват, ще им бъде даден шанс сами да създадат свое купажно вино!

Наблизо до комплекса се намира историческият хълм, където през 2000 година археолози откриха уникален, култов, тракийски храм. Щом сте стигнали до тук задължително посетете това място, изпълнено с много мистика и история! Заредете се с неговата невероятна енергия!

На по-малко от 20 километра от  Старосел се намира едно приказно градче, Хисаря, където също можете да отседнете и да си починете преди да поемем отново на път! Градът е известен с лековитите си минерални води.  Можете да се разходите из старинния град и да се насладите на красивата природа!

Хотели в Хисаря

Предстои ни да преминем през уханната Розова долина и нейните винарски изби, да пресечем Балкана и да се отправим към следващия лозаро-винарски район , необятната  и красива Дунавска равнина!

Следва продължение…

Силвия Желязкова

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s