Пътеписи: Старият Тефтер – Част 1

Вероятно първото нещо, което искате да разберете е къде съм родена, колко е било объркано детството ми, с какво се занимават родителите ми и какво са правили преди да се родя. Всъщност тази история не е нито за мен, нито за тях, а за стар тефтер, забравен и захвърлен между книгите с дебели корици в семейната библиотека.

Всяка добра история започва с ретроспекция, затова се чувствам длъжна да започна с това, как за първи път се сблъсках с този стар тефтер. Беше преди години, когато още нямах никаква представа какво представлява. Бях шестгодишна и играех с дядо ми. Избирахме книга, която да ми чете преди да заспя, когато това парче хартия попадна  в ръцете ми. Като всяко любопитно дете исках да разбера какво е и го попитах. Той ме погледна и ми отговори:

– Миналото в чужда страна, където правят нещата по различен начин.

След това се обърна и остави тефтера в старото му скривалище между книги със страници попили истории за чудни места и хора. С годините забравих за тефтера,  докато 15 години по – късно не го намерих отново.

Дядо ми беше вдъхновение за мен. Беше топъл и обичащ живота човек. Изглеждаше, че няма значение каква беля съм направила, в очите му винаги бях перфектното малко момиченце. И аз искрено се опитвах да бъда. Той имаше негов  си специфичен начин да приема нещата, които животът му поднасяше, с не повече от свиване на рамене.  Дори когато беше болен..

Предлагам ви заедно да се потопим в съдържанието на този стар терфтер с кожени корици и да видим света през неговите очи,  да изпитаме същите радости и тревоги. Чувства породени в човек, който пътува за първи път извън Комунистическа България.

Насладете се на една обикновена – необикновена история за пътуване по Дунава!

 

Русе/България/-Виена,  09.10.1989год.

Тръгване-Понеделник, 20.12ч., със съветския кораб „Дунай“ отплавахме на път за Виена с музика! Първа вечер, настаняване, запознанства и първи впечатления!

 

Ден Първи 10.10.1989г. Вторник

След закуска ту на палубата, ту  вътре. Времето е мъгливо и дъждовно. Отдавна не бяхме пътували по Дунава и всичко ни е интересно. Жалко, че не пътуваме с нашите кораби-красавци „Русе“ и „София“/ на тях се радват чужденците/!

15.15ч. Навлизаме в югославски води. Видяхме и къде се влива  река Тимок.

16ч. Първият югославски град на Дунава, Прахово

16.30ч. Първият шлюз, намиращ се на 80 км. от Железните врати. Нещо грандиозно! За 25 мин., след като се затвори вратата зад нас, шлюзът се напълни с вода и след като се изравниха нивата, вратите срещу нас се отвориха и корабът тръгна.

20.45ч. Корабът пристигна по-рано на Железните врати. За пръв път виждаме такова грандиозно съоръжение. Разликата от долното ниво до горното е 32 метра- по 16метра се повдига корабът над шлюз / общо два шлюза/. Във 22.20ч излязохме от втория шлюз. Силно впечатление прави, че по югославския бряг има много населени места. Красиво е вечер да наблюдаваш светлините по брега.

Почивката е великолепна!

Ден Втори 11.10.89г. Сряда

              Велико Градище, граничен пункт и първа гранична проверка! Чакаме с нетърпение да пристигнем в Белград!

8.50ч. Навлизаме изцяло в Югославска  територия. На левия бряг селище със запазена  крепост.

10.37ч. гр.Смедерево, Смедеревска крепост!  Красив град! Следват гъсто населени места, с красиви къщи!

11.45ч. Навлизаме в Белград! Акостирахме на пристанището на река Сава до кораба „Украйна“ от гр.Измаил, превозващ американски туристи. Каква разлика между двата кораба! „Украйна е нов, модерен кораб, палубите с мокет, с просторни кабини и просторен ресторант, но………с американски туристи! Гледаха на нас, като на хора от неизвестна източна провинция. Дааааа, ама ние може да сме бедни, но „горди“!

След обед разходка из Белград! Красив, модерен град, с привлекателни магазини заринати със стоки. Опашки не забелязахме, не знаят какво е това „връзки“, втори начин за снабдяване с тъй наречените дефицитни стоки. Всичко имат- обувки, облекла, електрически уреди, колбаси, месо, десет вида сладолед, шоколади / хубаво, че дъщеря ми не може да ги види/ . Само преди десет дни нашата преса писа, че инфлацията в Югославия е стигнала 1000 процента! Очаквахме да видим много просяци, бедни хора, а то облечени, обути, доволни хора в добро настроение. Ресторантите, кафе-баровете пълни! Обиколката продължи пет часа и половина. Да бяха видели нашите архитекти как хората са устроили бреговата си ивица! Просто и красиво! Жалко, че нямаме валута да изядем поне един сладолед! След завръщането на кораба гледахме футболната квалификация за световно първенство между Югославия и Норвегия 1:0.

Вечеря, четене на книга, сън!

Ден Трети 12.10.89г. Четвъртък

Денят е мрачен. През нощта валя дъжд и е доста прохладно. След закуска отново из Белград. Нови усещания, емоции и запознанство с града. Времето се пооправи. Отиваме на крепостта Калемегдан, а след това разходка по булевард „Маршал Тито“. Видяхме Националния Югославски театър и още много красиви сгради. А…….да се върна на магазините, нещо невероятно, което не отговаря на това, което се говори и пише по нашето радио и преса. Разнообразие и то страшно голямо за нашите представи! Кока Кола и то оригинална! Вечерта на същия булевард видяхме студенти да свирят на китари и хората минаваха и им оставяха динари. На същия булевард  има шадраван, в който хората хвърляха пари. Не знам! Не може един народ, за който се пише, че що не умира от глад, така сърдечно да хвърля пари на студенти, в шадравани, в църквите и да има всичко! То е само за това, защото не са изгубили своята  ВЯРА. Направи ми впечатление, че млади хора посещават църквите, молят се, палят свещи. Не, такъв народ не може да пропадне.

Не знам какво става с жена ми!  Тя се разболя от мъка по това, което видя, без да знае какво я чака във Виена и Будапеща!

Дано не откачи!

21.45ч. Корабът се отделя от пристана!

Сбогом Белград!

Следва продължение………….

English version

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s