Винен туризъм – Едно по-различно преживяване!

Днес ще ви предложа едно по-различно преживяване! То е за тези от вас, които искат да преоткрият нови ценности,  да се потопят в атмосфера различна от тази, която  ни предлагат големите луксозни курортни комплекси, да избягат от бетона и суетата с които сме обградени!

Днешната разходката  е за тези, които търсят автентичното, стремят се да бъдат по-близо до природата  и се наслаждават на неподправените, истинските неща в живота! А къде е истината ще запитате! Истината е във виното! IN VINO VERITAS! Досетихте ли се вече? Днешната тема е насочена към вас, любителите на винения туризъм! Ще ви заведа на прекрасни места, които всеки един ценител на този вълшебен еликсир, трябва да посети!

А сега ви казвам добре дошли в България и да започваме нашата обиколка!

Първата ни спирка е Дом на виното.Той се намира в подножието на планина Витоша, в столицата София! В сградата , в която се помещава има дългогодишна история. В началото е била бирена фабрика, изградена на мястото на стар турски чифлик. След смъртта на собственика фабриката преминава в ръцете на държавата, за да се превърне по-късно във винарска изба, една от най-старите в България! Днес избата разполага със внимателно подбрана колекция от над 150 вина, голяма част от които можете и да дегустирате. В избата се съхраняват и отлежават бутилки с вино, произведено преди повече от 70 години, както и прибори за направата му, използвани преди десетилетия. Атмосферата тук е уникална! Барът представлява бъчва с обем 100 тона, масите и столовете също са бъчви!20150615095519_33827

Възползвайте се от възможността да разгледате българската столица и задължително парк Витоша! Районът разполага с голям избор за настаняване!

запази тук

Следващата винарска изба, която ще посетим е само на час път от София! Това е  Меди Вали, село Смочево, разположено  в Рила планина, в най-северната част на долината на река Струма. Изключително  живописна местност, намираща се на едва  30км. от  един от най-красивите български манастири- Рилския манастир! Тук можете да се насладите на интересни, богати и специфични вина, направени от специално селектирано грозде. От тук започва и лозаро-винарски район, известен като Долината на Срума.EnjoyWine-wine-shop-1-2.jpg

Нашето пътешествие продължава, за да стигнем до винарска изба Синтика, в красивия град Сандански.

Районът е известен с лозарство и винарство още от времето на траките. Тук са създадени уникални по вкус и аромат сортове грозде. В непосредствена  близост  се намира мистичната местност Рупите,  където до последно живя една от най-големите пророчици Ванга. Тук се намира и угасналия вулкан Кожух, както и останките на древния тракийски град Хераклея  Синтика, чието име избата носи. Районът се слави и с лековитата си минерална вода с температура 75 градуса по Целзий.  Град Сандански  и районът около него могат да ви предложат толкова много – чист въздух, красива природа, интересни забележителности!

запази тук

Синтика-600x290

    Сега ще ви заведа на едно много красиво място, на което искам да отделим  специално внимание!

Щом говорим за хубаво вино, няма как да не посетим приказния град Мелник,  разположен в полите на Пирин планина. Градът очарова туристите с пейзажа на невероятните Мелнишки скални пирамиди и красивите си старинни къщи. Една от тези къщи се е превърнала в емблема на винарството в страната – Кордопуловата къща! Тя е на повече от 260 години и е най-голямата възрожденска къща на Балканите! Принадлежала е на известна мелнишка фамилия Кордопулови, които са търгували с вино в цяла Европа. Днес  този шедьовър е превърнат в музей! Можете да дегустирате и да се насладите на гъстото мелнишко вино  във винарската изба на къщата, представляваща лабиринт от каменни тунели, където се съхраняват множество дървени бъчви. Освен, че ще усетите аромата и вкуса на хубавото вино, вие ще се докоснете до романтиката  на едни отминали времена! Потопете се в очарователната атмосфера на градчето! То разполага с чудесни места за настаняване, където можете да отседнете и да насладите на почивката си!

запази тук

DSC_3156

Разбира се с тези предложения далеч не се изчерпват всички възможности за винен туризъм в този винаро – лозарски район! Има още много по-малки и по-големи винарски изби, които си заслужава да посетите и да опитате от чудните вина, които предлагат!

Време е обаче да напуснем Долината на Струма и да се отправим  към друг, също толкова известен винарски  район-Тракийската низина!

  Следва продължение..

Силвия Желязкова

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s